Laskiaispullakooma

Liika on liikaa, vai mitä? Myös laskiaispullia. Saan itse syötyä ehkä justiinsa yhden kokonaisen, kunhan se ei ole kovin suuri. Tyttäret näemmä samoin. Tosin muistelen, että viime vuonna esikoinen olisi pystynyt parempaan suoritukseen ja näin hän taisi muistella itsekin. Tie nousi pystyyn. Ei sentään tullut huono olo, mutta ei tainnut olla kaukana.

Täytän osan pullista mantelimassan, pullan sisuksen (koverran vähän sieltä sisältä) ja kerman seoksella sekä tietysti kermavaahdolla. Osa pullista täytetään hillolla ja kermavaahdolla. Mantelitäytteen alle pitää livauttaa loraus kermaa, jotta pulla ei vahingossakaan ole kuiva.



Ehkä ensi vuonna sitten trendikkäämmin laskiaiswrap tai laskiaishodari, jossa makkaran virkaa toimittaa kokonainen pötkö mantelimassaa ja mausteena sitten kermavaahtoa:-O.


Laskiaispullat
(noin 12 kappaletta)

Taikina on 1/2 annosta jauhopussin (Sunnuntai) kyljestä:

2,5 dl maitoa (tai kauramaitoa)
1 dl sokeria
1 pieni muna (voi jättää poiskin)
2 tl hyvää kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita (tai maidotonta margariinia)

Voiteluun:
1 kananmuna (tai siirapin ja veden seosta)

Mantelitäyte (noin suurin piirtein näin se taisi mennä):
1/2 pakettia mantelimassaa
loraus kermaa
hieman pullista koverrettua sisusta
ehkä vielä ripaus mantelirouhetta

Tai noin 1 dl mansikkahilloa

2 dl vispi- tai kuohukermaa


Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöinen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Taikina saa olla pehmeää, sen suorastaan pitää olla. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia (kaksinkertaiseksi).
 
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Anna kohota vajaa puolisen tuntia liinalla peitettynä. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-12 minuuttia.
Leikkaa jäähtyneistä pullista pieni hattu terävällä veitsellä. Täytä hillolla ja kermavaahdolla. 
 
Tai tee mantelitäyte: Koverra alapuolikkaasta pala pullaa pois ja sekoita se mantelimassan ja kermalorauksen kanssa tasaiseksi massaksi. Aseta pieni nokare kermavaahtoa jokaisen pullan "kuoppaan." Jaa manteliseos pullien täytteeksi. Pursota tai lusikoi kermavaahto mantelitäytteen päälle ja nosta hatut paikalleen. Siivilöi päälle vielä hieman tomusokeria. Laita lapsille ruokalaput.

Kommentit