Lipeäkala

Lipeäkala taitaa olla vanhin hengissä oleva jouluruokaperinne. Korjatkaa, jos olen väärässä. Samalla lipeäkala taitaa olla katoavaa kansanperinnettä. Homma ei kuitenkaan voi olla huonoa, jos sitä on keskiajalta asti täällä syöty.

Lipeäkalan kuoleminen sukupuuttoon ei ole meidän perheestä kiinni. Tosin meilläkin tätä herkkua keitetään vain kerran vuodessa, ensimmäisenä tai toisena adventtina. Silloin herkuttelen valtaisan annoksen ja sen jälkeen pärjään vuoden ilman.

Kunnon valkokastike ja hyvät perunat ovat aika keskeinen juttu makuelämyksen synnyssä, kannattaa satsata niihin.

Lipeäkalaa

2 kg lipeäkalaa
2 tl suolaa

ja valkokastiketta

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl maitoa
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Valuta huuhdottu tai liotettu lipeäkala. Pane kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä lipeäkalaa 200-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen. Kaada vuokaan valunut neste pois ja tarjoa kala suoraan vuoasta tai siirrä tarjoiluvadille. Ripottele kalan pinnalle mausteeksi vastarouhittua maustepippuria. Toinen näppärä vaihtoehto kalan kypsentämiseksi löytyy pussin kyljestä. Kalan voi keittää pusseineen päivineen.

Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa kypsä lipeäkala sakeahkon valkokastikkeen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, herneet sekä rapeaksi paistettu pekoni. Kata pöytään lisäksi rouhittua maustepippuria ja suolaa.

Ohje on peräisin K-kaupasta.

Kommentit