Marjatartaletti

Futishommat ovat jo aika pitkällä ja kohta on mitalikahvien aika. Ehkä. En ole mitenkään ahkera penkkiurheilija, mutta seurailen kyllä sivusilmällä futista, vaihtelevalla menestyksellä. Huvitin miestäni alkusarjan (vaimikäsenytonkaan) aikoihin sotkemalla Algerian ja Argentiinan jatkuvasti toisiinsa. Ja kerran katselin tyytyväisenä Saksan peliä kunnes kyllästyin ja katsoin välillä uutiset. Myöhemmin muistin jalkapallon ja vaihdoin kanavan takaisin. Ensimmäinen peli oli päättynyt kauan sitten ja uusi peli oli pitkällä. Tämä pikku detalji tosin jäi minulta huomaamatta. Kunnes paljastuin esittämällä aika kummallisia kysymyksiä...

En malttanut odottaa saati ottaa riskiä, että Saksa jäisi ilman mitalia, joten testasin uutta vuokaani ja kesäistä marjatartalettia. Kiille ei mennyt mitenkään nappiin, mutta muuten tartaletti on kyllä aika kaunis ja raikas tarjottava. 

Minä en luultavasti näe illan ottelua, mutta mukavaa ja jännittävää futisiltaa teille, jotka näkevät. Säästän voimiani mitalipeleihin.


Marjatartaletti
(halkaisijaltaan n. 24 cm vuokaan)

Pohja:
75 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/4 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna

Vaniljakreemi:
4 dl täysmaitoa
vaniljatanko
4 keltuaista
80 g sokeria
50 g maissitärkkelystä
30 g voita

Pinnalle:
n. 1 l marjoja tai hedelmiä

Nypi kuutioitu kylmä voi, vehnäjauhot ja tomusokeri sekaisin rakeiseksi seokseksi. Tai aja taikina muruiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia. 

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kauli taikina jauhotetulla alustalla hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja nosta levy vuokaan. Painele se huolellisesti paikalleen. Leikkaa leivinpaperista hieman vuokaa suurempi ympyrä, rypistele se ja painele se varovasti pohjataikinan päälle. Kaada paperin päälle painoksi esim. riisiä tai kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa (keskitasoa alempana) n. 10 minuuttia. Poista varovasti paperi ja riisit tai herneet. Paista vielä muutama minuutti lisää. Anna jäähtyä.

Valmista täyte. Yhdistä kattilassa maito ja vaniljansiemenet. Lämmitä seos lähes kiehumispisteeseen ja ota kattila pois kuumalta liedeltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti ja vatkaa joukkoon maissitärkkelys. Kaada sitten 1/3 kuumasta maidosta keltuaisten sekaan ja sekoita hyvin. Kaada sitten koko seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon ja kiehauta uudelleen, kokoajan sekoittaen. Tässä vaiheessa kiisselin pitäisi suurustua hyvin nopeasti, anna sen vielä kiehahtaa eli pulpahtaa pari kertaa. Älä keitä enempää. Sekoita joukkoon voi ja anna kiisselin jäähtyä.

Kaada kiisseli pohjan päälle ja koristele tartaletti marjoilla. Voit halutessasi valmistaa kiilteen esim. hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja sipaista sitä marjojen päälle.

Nyt tulee vielä lisää pienellä präntättyä, lukekoon ken tahtoo. Pohja kannattaa luultavasti irroittaa irtopohjavuoasta (jos sellaista käyttää) ennen täyttämistä ja siirtää tarjoiluvadille. Mutta en ole varma, koska pohja oli aika hentoinen. Täytyy kohta tehdä uudestaan ja kokeilla.

Kommentit