FB ja amerikkalainen mustikkapiirakka

Amerikan mantereelta tulee kaikenlaista mukavaa ja herkullista. Muun muassa facebook. Oikein käytettynä oikein mukava viritys. En privaattimielessä ollut mitenkään myöhäisherännäinen sen kanssa, päinvastoin, mutta blogin kanssa se on vain jäänyt. Kunnes äsken korjasin asian. Nyt lämmöllä tehtyä on myös facebookissa eli blogin seuraaminen toivottavasti helpottuu. Lämpimästi tervetuloa tykkäämään!

Sikäläisistä ruokaherkuista kirjoittelin enemmän syksyllä, mutta ihan kaikkea kivaa en ehtinyt käsitellä. Esimerkiksi tämmöistä mustikkapiirakkaa. Voi ihme sentään, oli niin hyvää. Oli parempaa kuin brookie. Se on aika hyvää se.


Ohje on sekoitus sieltä ja täältä, en nimittäin löytänyt juuri tähän hätään ihan täsmälleen sopivaa tarkoituksiin. Tarkoituksena oli makea, mausteinen täyte ja ei niin makea mutta vähän makea, aavistuksen rapea kuori.

Amerikkalainen mustikkapiirakka
6-8 annosta

Pohjataikina:
175 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
800 g tuoreita tai pakastettuja mustikoita
1 (luomu)sitruunan tai appelsiinin kuori raastettuna
1 rkl sitruunamehua
3–4 rkl perunajauhoja (3 rkl jos käytät tuoreita mustikoita, 4 rkl jos käytät pakastettuja)
1 ¼ dl hillosokeria
½ tl jauhettua kardemummaa

Taikina: Sekoita paloiteltu voi, jauhot, sokeri ja suola kulhossa tai monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Muotoile taikina palloksi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen on suurempi (2/3 ja 1/3). Muotoile palloiksi ja kaulitse isompi pallo levyksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Vuoraa voideltu ja jauhotettu piirakkavuoka (ø noin 22-24 cm) taikinalevyllä. Reunat saavat mennä reilusti vuoan reunojen yli.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada pohjalle. Kaulitse piirakan kansi ja nosta marjatäytteen päälle. Sipaise kannen reunoille vettä ja käännä pohjan reunat vielä kannen päälle. Painele varovasti kiinni. Leikkaa kanteen terävällä veitsellä muutama ilma-aukko. Voitele kananmunalla.

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Alenna sen jälkeen lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka paistamista 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Saat leikattua siistejä palasia kylmästä piirakasta. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit

  1. Myöhäisherännäisyyttä pohdin itsekin blogissa, ei sitä vaan kaikkeen ehdi (tai viitsi...). Mutta tämän piirakan tekoon kyllä pitäisi ehtiä, kuulostaa aikamoiselta herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olitkin vähän samalla asialla liikkeellä, hauskaa! Täytyy tosiaan priorisoida: mustikkapiirakan leipominen menee hyvin monen asian edelle.

      Poista

Lähetä kommentti