Madekeitto ja uusi kotiapulainen

Uusi tai ainakin uudehko kotiapulaiseni, eli foodie.fm toi viime viikolla madetta. Mietin kyllä vähän ensin, että uskallanko lähettää jonkun toisen puolestani kalatiskille tarkistamaan kalan kondista. Mutta hienosti meni. Matikat olivat aivan mainiossa kuosissa. Joku oli siis ollut tarkkana tai tiski hyvässä tikissä.

Tilasin kaiffarit tällä kertaa valmiiksi nyljettynä. Kokkailen madetta vähän turhan harvoin ja rutiinin puutteen takia sain viimeksi aikaiseksi melkoisen sotkun. Touhusin silloin nahkaa irti omin päin ilman kunnoon pihtejä. Alkoi madekeitto kyllästyttää ja harmittaa jo ennen kuin kattilassa oli yhtään mitään. Nyt keitosta tuli hyvää, suorastaan ihanaa.

Jos käsittelet mateen itse, mäti ja maksa kannattaa ottaa talteen. Maksan voi keittää (muutama minuutti) samassa liemessä ja hieman jäähtyneenä paloitella keiton joukkoon.

Helppo ohje on peräisin Yhteishyvältä.



Mamman madekeitto

1,5 kg made nyljettynä ja sisälmykset poistettuna
1 tl merisuolaa
1 l vettä
1 sipuli
2 porkkanaa
puolikas lanttu
5 isoa perunaa
5 kokonaista pippuria
2 dl kuohukermaa
0,5 tl hunajaa
pieni nippu tilliä

Paloittele made noin 5 cm:n paloiksi ja keitä paloja kuoritun ja lohkotun sipulin kanssa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuori ja kuutioi porkkana, lanttu sekä perunat.Nostele mateenpalat liemestä ja perkaa ne ruodottomiksi. Siivilöi keitinliemi ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää liemeen porkkana, lanttu ja perunakuutiot sekä maustepippurit. Keitä juurekset lähes kypsiksi ja lisää mateenpalat. Anna keiton vielä lämmetä ja lisää lopuksi vielä kerma sekä hunaja. Pilko valmiin keiton päälle tilliä ja tarjoa sen kanssa esimerkiksi paahdettua ruisleipää.

Ai niin. Se kotiapulainen. Tämä ei nyt sitten ole mikään maksettu mainos, mutta kerron asiasta, koska homma on huomattavasti keventänyt meidän arkea. Ruokaostokset tulevat siis meille kotiin. Ei aina eikä kaikki, mutta joku muu kerää sen monen kymmenen kohdan listan kärryyn ja kuljettaja kuskaa ne tänne kotiin. 


Setti kattaa yleensä meidän viikon perusostokset. Kierros kaupassa ja matkat kestäisi parisen tuntia. Keräily + kuljetus maksaa kympin. Näin ollen ostan kympillä pari tuntia peliaikaa lasten kanssa tai siivoan vaikka koko huushollin siinä ajassa. Ja tuo kymppi säästyy helposti kun ei haali kärryyn mitään heräteostoksia. 

Palvelu on ollut tosi kätevä. Toki joukkoon on mahtunut muutama huono mandariini, mutta niitä päätyy kärryyn ja ostoskassiin ihan itsekin kerättynä. Ja tuo muovipussien määrä ahdistaa kanssa, mutta sitä kohtaa palvelussa kuulemma kehitetään koko ajan. Asiakaspalvelu on muutenkin hienosti ja nopeasti hyvittänyt huonot mandariinit ja suhtautunut palautteeseen muutenkin esimerkillisesti. Mainiota.

Kommentit

  1. Me olemme käyttäneet samaa palvelua vajaan vuoden ja todenneet sen loistavaksi arjen helpottajaksi.
    Pikkupussien määrää saa karsittua, kun pyytää kommenttikentässä pakkaamaan mahdollisimman vähän ylimääräisiin muoveihin. Isoja pusseja tulee kyllä vielä jäätävä määrä, mutta toivottavasti jatkossa jotain muuta.

    VastaaPoista
  2. Todellakin, keventää kyllä arkea tosi paljon. Ja vielä kun tossa on niin laaja valikoima, just kaikki mateet ja osso bucot ja muut vaan tulla tupsahtavat ovesta sisälle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti