Aivan ta(i)va(a)llinen lihakeitto

Perinteinen lihakeitto kuulostaa ehkä maailman tylsimmältä viritykseltä, mutta kokolihasta huolella tehty keitto alkaa oikeasti olla aika harvinaista herkkua. Harmi sinänsä, koska se on todella todella hyvää. Arki-illan pelastajaksi tästä ei varsinaisesti ole, ellei sitten keitä lihaa edellisenä päivänä. Valmiista liemestä ja kypsästä lihasta keitto syntyykin sitten lopulta sukkelaan.

Suosittelen ehdottomasti valitsemaan tähän hommaan lihapalan luineen päivineen, keittoon käy hyvin esim. lapa tai etuselkä. Juuri luusta syntyy liemeen se ihana, syvä maku.



Lihakeitto

n. 1,5 kg luullista naudan (tai hirven) lihaa
sen verran vettä, että liha peittyy
2 tl suolaa
3 laakerinlehteä
12 kokonaista maustepippuria
pari sipulia

6 perunaa
3 porkkanaa
pala lanttua (n. 200 g)
1 palsternakka
pala selleriä (n. 100 g)
1 purjo
1 dl persiljaa hienonnettuna

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja pane kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla tai lusikalla. Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja kuorittu, paloiteltu sipuli. Keitä liha kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla, parisen tuntia. Liha on kypsää kun se irtoaa luista.

Paloittele kuoritut perunat, porkkanat, lanttu, palsternakka ja selleri. Suikaloi halkaistu ja huuhdottu purjo. Nosta liha liemestään ja lisää sinne perunoita lukuunottamatta kaikki kasvikset. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja lisää perunat. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ja juurekset ovat kypsiä. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Lisää tarvittaessa vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää persilja.

Kommentit

  1. Hauska sattuma, meilläkin oli juuri tänään iltaruokana lihakeittoa (ja kyllä sitä syödään vielä huomennakin).
    Muistan aina koulussa, kuinka lihakeitto tuntui tylsältä vaihtoehdolta ruokalistalla, mutta loppujen lopuksi se oli useimmiten todella hyvää.

    VastaaPoista
  2. Aa, kiva, että tätä syö muutkin. Lihakeitto on kyllä hyvää, ja oli se sitä koulussakin. Kunhan vaan tuo liha on riittävän pehmeää ja liemi maukasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti