Aamukahvittelut: mustikkamuffinssit ja bagelit

Aamukahvittelimme naapureiden kanssa jo reilu viikko takaperin eli loppiaisena. Leivoin tyttöjen kanssa vesirinkeleitä ja mustikkamuffinsseja ja surautin vielä viime tingassa mustikkasmoothieita. Vesirinkeleiden kanssa tarjolla oli maalaisbrietä, ihan tavallista kermajuustoa ja jotain lähikaupasta löytynyttä perusleikkelettä. Niin ja metsävadelmista tehtyä hilloa. 



Halusin kattaa pöytään iloisia värejä. Jotenkin tuo loppiaisviikonloppu oli vielä harmaista harmain, nythän on ihan toisen näköistä. Kuvia katsellessa näyttää siltä, että ulkona oli pilkkopimeää, vaikka ihan aamuvarhaisella en kameran kanssa ollutkaan liikkeellä.

Bagelit tein vanhalla ohjeella, joka on minusta luotettavampi kuin se, jota testasin marraskuussa. Ohje on Kotiruoka -kirjasta.

Vesirinkelit

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
noin 15 dl vehnäjauhoja
(50 g margariinia tai voita)

Keittämiseen:
1,5 l vettä
1,5 rkl suolaa

Liuota haaleaan veteen hiiva ja mausteet. Alusta jauhot ja pehmeä rasva taikinaan. Alusta taikina tasaiseksi ja hyvin kiinteäksi. Anna taikinan kohota hyvin. Lisää siihen tarvittaessa jauhoja leivinpöydällä vaivaten. Leivo taikinasta noin peukalon paksuisia nauhoja. Muotoile nauhoista rinkeleitä. Pane rinkelit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen muutama kerrallaan. Nosta reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle heti, kun ne nousevat pintaan. Anna rinkelien kuivahtaa pellillä noin 10 minuuttia. Paista 275 asteen lämmössä noin 10-15 minuuttia.


Kauhaa ja rakkautta -blogin Eeva Kolu valisti aikoinaan minua ja muitakin muffinssien ja kuppikakkujen erosta. Homma on tiivistetysti näin simppeli: muffinssitaikinassa ei missään vaiheessa vaahdoteta mitään, kuppikakkutaikinassa joitakin aineksia (joko munat + sokeri tai sokeri + voi + munat) vaahdotetaan. Lopputuloksena on hieman eroava rakenne. Kuppikakut ovat nimensä veroisesti kakkumaisempia ja jotenkin fiinimpiä, muffinssit tavallaan karkeampia ja tiiviimpiä. Muffinssit ovat siis jotenkin vähän terveellisemmän oloisia... Tämä on tosi kiva perusohje, jota voi soveltaa erilaisten marjojen, hedelmien ja muiden mausteiden kanssa. Osan, esim. 1 dl jauhoista voi korvata kaurahiutaleilla.

Mustikkamuffinsit (8 isoa muffinsia)

3 ½ dl vehnäjauhoa

1 ½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

½ tl soodaa
½ dl rypsiöljyä

1 ½ dl maustamatonta jugurttia

1 muna
2 ½ dl pakastemustikoita

Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita toisessa astiassa keskenään öljy, jugurtti ja kananmuna. Lisää märät aineet kuiviin ja sekoita vain sen verran, että kaikki on sekaisin, älä enempää. Kääntele joukkoon jauhossa pyöräytetyt pakastemustikat. Jaa taikina 8 tukevaan muffinsivuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia, kunnes muffinsit ovat kohonneet, ruskettuneet hieman päältä ja kypsiä myös sisältä. Älä paista liian kuiviksi.

Ai niin. Näille voi halutessaan ja ehtiessään tekaista murupäällisen:

¾ dl vehnäjauhoa

¾ dl sokeria

1 tl kanelia

2 rkl pehmeää voita

Sekoita jauho, sokeri ja kaneli. Lisää joukkoon 2 rkl pehmeää voita pieninä palasina ja nypi muruiksi. Lisää muru muffinsien päälle ennen paistamista.

Kommentit

  1. Ihania tuollaiset aamukahvittelut! Saisinkohan mä ketään meille meidän aamukahviaikaan..?;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eikö vaan:o)

      En kyllä suoraan sanottuna usko, että teidän aamukahviaikaan kovasti olisi vieraita vielä liikkeellä...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tavallaan tosi simppeliä, mutta ehkä juuri siksi kivaa ja herkullista.

      Poista

Lähetä kommentti