Luukku 9: Västerbotten paj

Tämä ei ehkä kuulosta joulukalenterini jouluisimmalta ohjeelta, mutta herkullinen juustopiiras mätikastikkeen kanssa sopii joulunajan illanistujaisiin oikein hienosti. Tai vaihtelunhaluinen säätää joulumenun uusiksi ja tarjoaa tätä vaikka alkuruokana. Ja ihan kauhean kaukaa en tätä jouluruokien joukkoon hakenut vaan ihan tuolta Ruotsista vaan.

Länsinaapurin jouluateria muistuttaa jossain määrin meikäläistä. Sikäli mikäli minä olen sitä oikea arvioimaan. On syytä muistaa, että sekä Suomen että Ruotsin sisällä alueelliset ja ihan perheidenkin väliset erot ovat jo valmiiksi isoja. Joka tapauksessa yhteisiä tekijöistä on paljon, eroavaisuuksia vähintään yhtä paljon. 

Ruotsalaiset satsaavat jouluateriaan ja näkevät kovasti vaivaa sen eteen. Erilaiset kylmät kalaruuat ovat hyvin tavallisia, samoin kylmät lihaleikkeleet. Joulukinkku on meikäläistä serkkuaan melkoisesti hoikempi ja harvoin harmaasuolattu. Se tarjoillaan alkuruokien joukossa. Lisäksi alkupalapöydässä saattaa olla tarjolla myös jotain sylttyä ja maksapateeta. Ja jotain suolaista piirakkaa. Anoppi tekee myös waldorfin salaattia.

Suurin hämmästyksen aiheeni aluksi oli joulun pääruokina tarjottavat lihapullat ja nakit, ja janssonin kiusaus sekä jonkun sortin grillikylki, revbensspjäll. Lisäksi anoppini tekee eräänlaista tosi muhkeaa uunimunakasta (en tosin ole tarkkaan kartalla tämän yleisyydestä muualla). Mutisin silloin ensimmäisinä vuosina poikaystävä-statuksella kanssani asuneelle herrahenkilölle, että nehän ovat arkiruokia. Ehkä, mutta jouluna ne ovat jouluruokia. Piste. Asia selvä. Sittemmin poikaystävästä tuli puoliso ja lihapullista jouluruokaa meidänkin perheessä.

Joulupöydän jälkkärinä tarjoillaan usein Maltan riisiä. Se on ihanaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. No niin. Asiantuntija kävi tässä kommentoimassa, että enhän vaan unohda snapsia. En unohda. Sillin kanssa pitää olla snapsia. Skåne akvavit tai OP Andersson. Tjsp.

Västerbotten paj

Taikina
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä

Täyte:
150 Västerbottensost-juustoa raasteena
3 kananmunaa
2 dl vispikermaa
suolaa ja mustapippuria

Mätikastike:
fenkoli tai kurkku
1 limen mehu
1 dl mätiä
1 dl crème fraichea
mustapippuria
tilliä hienonnettuna

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita taikinan ainekset ja anna levätä viileässä tunti. Painele taikina vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia. Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa piirakkavuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

Suikaloi fenkoli mahdollisimman pieneksi ja mausta limen mehulla. Lisää mäti, crème fraiche, mustapippuria ja hienonnettu tilli. Tarjoa piirakka mätikastikkeen kanssa.

Kommentit

  1. Ja usein snapsina on omatekemä herkku! Meillä vodkaa maustavat 3-4 päivää ennen ateriaa tuore inkivääri, maustepippurit, kanelitanko sekä mandariinin kuori. Ei ainoastaan hyvää, mutta lasipullossa myös kauniin näköinen, myös tuliaiseksi. T. /anne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen joissain lehdissä nähnyt, mutta en ole koskaan kokeillut. Pitäisikin kaivaa tuolta kaapista meidän kanssa muutaman kerran muuttanut vodkapullo esille ja jatkojalostaa sitä hieman. Kiitos ideasta!

      Poista

Lähetä kommentti