Focaccia

Focaccia on hyvää, nopeaa ja tosi helppoa. Ja aineet löytyvät melkeinpä aina kotoa. Päälle voi sitten ripotella/painella sitä mitä mieli tekee (tai mitä kotoa löytyy): punasipulia ohuina suikaleina, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia tai tuoretta rosmariinia ja suolaa. Tai tuoreita kirsikkatomaatteja ja ripaus parmesania. Ihanaa keiton tai salaatin kanssa, melkein ihaninta sellaisenaan.

Ohjetta lunttasin kaverilta. Alkuperäinen ohje on Leila Lindholmin "Pala kakkua ja paljon muuta" -kirjasta. Täytynee ehkä kasvattaa tuota pikkuruista keittokirjakokoelmaa lähiaikoina jollakin Leilan kirjalla. Hänellä on ilmeisesti paljon kivoja ohjeita.



Focaccia
2 leipää

25 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia
1/2 rkl hyvälaatuista suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
8 dl vehnäjauhoja (osa voi hyvin olla vaikka täysjyvävehnäjauhoa)

Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
ja punasipulirenkaita, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, rosmariinia tms.

Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä siirappi ja suola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon oliiviöljy. Lisää vähän kerrallaan sekoittaen jauhot ja alusta taikina. Kohota taikinaa kulhossa leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia tai kunnes se on kooltaan noin kaksinkertainen. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa kahdeksi yhtä suureksi palaksi, vaivaa ja pyöritä palloiksi. Taputa ne sen jälkeen noin 1 1/2 cm paksuiksi levyiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota leivät kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.

Paina sormillasi leipien pintaan pieniä, syviä kuoppia. Valuta niiden päälle oliiviöljyä ja ripota päälle sormisuolaa sekä valitsemasi "mausteet": viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Rosmariinifocacciaa varten murskaa rosmariinilehdet huhmaressa, lisää joukkoon oliiviöljyä ja sormisuolaa. Levitä rosmariiniöjy leivän pinnalle. Voit halutessasi lisätä päälle vielä parmesaaniraastetta. Kypsennä leipiä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kommentit