Hiivaleipä juurella

Kuka muistaa koulun ruokalan seinällä olleen leipäjulisteen? Suositeltiinko siinä yhdeksän leipäpalan syömistä päivässä? Tai jotain vastaavaa. Aika paljon joka tapauksessa. Saattaisin olla melkoisen turvoksissa yhdeksän leipäannoksen jälkeen. No, meno on onneksi siitä vähän muuttunut. Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että leipä on edelleen hyvää ja monipuolista ravintoa. 

Leipäviikon kunniaksi tein ihan perushiivaleipää Myllyn Parhaan ohjeella. Tein juuren jääkaappiin jo eilen ja leivoin leivän valmiiksi tänään. Tällä pääsisi helposti siihen yhdeksään palaan, mutta ehkä tyydyn nyt aluksi vain kahteen. 



Hiivaleipä juurella
(3 isoa leipää)

Juuri:
5 dl vettä
30 g hiivaa
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipäjauhoja

Taikina:
2 tl suolaa
30 g öljyä
8 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl jauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, öljy ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia kauniin ruskeiksi.



Kommentit