Höyrytetyt kalapyörykät

Yksi itähelsinkiläinen vakkarilukija toivoi lisää kalaruokia blogiini. Eikä suotta, tiedän kirjoittavani aika vähän kalajuttuja. Vieritän syyn lähikaupan niskoille: pakastealtaan kala on usein kaupan tuoreinta kalaa, ja niistä kalikoista ei kauhean montaa postausta kehtaa kirjoittaa. Kalaa syödään kyllä viikottain: lohi-riisilaatikkoa, erilaisia kalakeittoja, mantelikalaa (joo joo, tiedän, että se ei ollut koulussa hyvää), kalagratiinia ja kaikenlaista simppeliä paistettua kalaa. Tammikuussa olin aikeissa tehdä madekeittoa, mutta kalatiskiltä silloin bongatut madereppanat olivat selvästi odotelleet kattilaan pääsyä aivan liian kauan. Ehkäpä ensi vuonna.

Nyt kuitenkin vuoron sai kalapyörykät tai kalapullat. Tai hienommin sanottuna quenellit. Nämä olivat aivan huippuja. Siis todella todella hyviä. Nappulakin kehui ruokaansa monta kertaa. Jonkun kivan valkoviinikastikkeen kanssa menisi vähän hienommastakin pääruuasta.



Kalapyörykät
(ohje Kotiliesi)

800 g erilaista kalaa fileinä (minä laitoin 600 g kuhaa ja loput lohta)
4 viipaletta vaaleaa leipää
3 dl kermaa
1 dl kalalientä
1 rkl sitruunamehua
ripaus valkopippuria
2 tl suolaa
tillisilppua
4 munankeltuaista
4 munanvalkuaista vaahdotettuna

Mittaa nesteet leipäviipaleiden joukkoon. Anna pehmentyä. Lisää mausteet, keltuaiset ja kalapalat. Pyöräytä tasaiseksi massaksi. Siirrä kalamassa kulhoon. Lisää vaahdotetut valkuaiset varovasti sekoitellen. Muovaa kahdella lusikalla kalamureketaikinasta sukkulan muotoisia pyöryköitä. Vuoraa kerroskattilan siiviläosa sipulinvarsilla tai kevätsipuleilla. Kypsennä kalapullat mehevän maistuviksi kevyesti höyryttämällä. Asettele kerroskattilan siiviläosaan tiuhaan kalapyöryköitä. Keitä kattilan alaosassa vettä. Kypsennä höyryssä noin 5 minuuttia. Nosta pyörykät vadille, peitä pyyhkeellä ja kypsennä koko kalamassa.

Mun taikinasta tuli aika löysää, joten palleroiden temppuilu kattilan höyryosaan oli aika hermostuttavaa. Ensi kerralla saatan kokeilla pursotinpussia.

Kommentit