Luukku 8: Viikuna-saksanpähkinäleipä


Tuore, itse tehty leipä on paitsi herkullinen lisä juhlapöytään niin myös upea tuliainen tai joululahja. Bongasin tämän ihanan leivän viime joulun alla Kanelia ja kardemummaa -blogista.

Minulla oli jääkaapissa juuston teosta jäänyttä heraa, joten tein leivän siihen. Nesteeksi voi hyvin käyttää myös vettä.



Viikuna-saksanpähkinäleipä

5 dl vettä (tai heraa)
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
vajaa 1 dl siirappia
1 dl saksanpähkinöitä (tai cashew- tai hasselpähkinöitä)
1 dl kuivattuja viikunoita
noin 11 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää joukkoon suola ja siirappi, sekä pienemmäksi silputut hedelmät ja pähkinät. Lisää jauhoja, lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Alusta pehmeä taikina. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo kaksi pitkänomaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä vielä puolisen tuntia ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia.

Paistan hiivaleivät aina (siis silloin harvoin kun niitä teen) pitkänmallisissa leipävuuissa. Leivinpaperi asettuu nätisti vuokiin kun sen ruttaa ensin käsissä kunnolla ryppyyn, siis aivan palloksi. 

 

Kommentit