Ihana kasvisgratiini

Ihmettelen, että en ole tätä upeaa kasvisherkkua aikaisemmin täällä käsitellyt. Tää on toinen mun syyskesän ehdottomista suosikeista, ja toinen, kesäkurpitsa-paprikagratiini löytyy täältä. Mä voisin pistellä tätä lounaaksi sellaisenaan, mutta yhtä hyvin setti sopii vaikka grilliruuan kaveriksi. Sikäli kun ketään enää huvittaa tuolla viimassa grillaaminen. Joku hyvä bratwurst tulee mulle ensimmäiseksi mieleen (on vähän nälkä ja kohta on enemmän nälkä).

Ohje on jostain äitini arkistoista peräisin, se on ollut jossain lehdessä tai kirjassa tai töllöttimessä tai jossain. Aika kauan aikaa sitten, koska tätä on tehty aika monta vuotta. Alkuperäisessä ohjeessa taisi olla myös sokeriherneen palkoja, ja tavallisen keltasipulin tilalla oli punasipulia.





Kasvisgratiini

muutama kesäporkkana
1 parsakaali
1 kukkakaali
pari sipulia (tai pieniä punasipuleita)
muutama aurinkokuivattu tomaatti
sinihomejuustoa

valkokastike:
5 dl maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl voita
ripaus suolaa 
ripaus valkopippuria
1 dl juustoraastetta

Pese ja paloittele kasvikset. Kiehauta porkkanoita ja sipuleita mahdollisimman niukassa vedessä reilu viisi minuuttia. Lisää parsakaali ja kukkakaali porkkanoiden ja sipulien päälle höyryyntymään muutamaksi minuutiksi. Kippaa vesi pois ja kaada kasvikset voideltuun (sipaisen kevyesti öljyllä) uunivuokaan. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja lisää kasvisten päälle. Valmista valkokastike: sulata voi kattilassa. Lisää kylmä maito ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehua reilu viisi minuuttia. Mausta ja lisää juustoraaste. Kaada kasvisten päälle ja gratinoi ruokaa uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia. Laita grillivastukset hetkeksi päälle, jos kastike ei muuten saa väriä. Älä kuitenkaan polta pintaa...

Kommentit