Pikku joululeivonnaisia tai pikkujoululeivonnaisia

Olen melkoisesti makeiden herkkujen perään, mutta jopa minusta on hankala saada maisteltua tyylikkäästi kaikkia joulun ajan kemujen antimia. Enkä osaa kotonakaan päättää, ottaisinko joulutortun, pipareita vai taatelikakkua. Minikokoiset leivonnaiset ovat ratkaisu ongelmaan. Varsinkin pienet joulutortut ovat melkoisen suloisia. Kuvan joulutortut ovat pakastetaikinasta, taatelimuffinssit Pirkan ohjeella ja piparit Paraisten piparkakkuja (tästä on monta versiota, päivitä omani tänne kunhan löydän sen jostain).

DSC_6392

Taatelimuffinssit

200 g pehmeitä taateleita (Pirkka)
2 dl vettä
200 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl kermaviiliä
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Koristeluun:
ruokotomusokeria
muutama tippa vettä
pähkinärouhetta

Pilko taatelit kattilaan ja keitä veden kanssa tasaiseksi soseeksi. Sulata rasva taateleiden joukkoon. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä muna-sokerivaahto ja jäähtynyt taateliseos varovasti sekoittaen. Lisää kermaviili. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina pieniin muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa n. 10-12 minuuttia. Koristele jäähtyneinä vesi-tomusokeri -seoksella ja pähkinärouheella.

Taikinasta tulee myös siis kakku, kuten alkuperäisessä ohjeessa mainitaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1,8 litran vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla tunnin verran. Sitten pitäisi vielä malttaa antaa kakun tai muffinssien hieman seistä ja vetäytyä, mielellään ainakin seuraavaan päivään. Tämä on ehkä ohjeen vaikein osuus.

Kommentit

  1. Ootko mistä taikinasta noi pienet joulutortut? Ja moneen osaan? :)

    http://risleee.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi olla kaupan valmis voitaikina. Ja nimen omaan voitaikina. Lehtitaikina kohoaa minusta liiaksi noita pieniä torttuja ajatellen. Myös kotikutoinen voitaikina käy hyvin.

      Tein tortut sellaisesta isosta taikinalevystä, mutta onnistuu varmaan myös niistä pienistä levyistä. Niitä pitää tosin kaulita aika reippaasti, ehkä niin, että yhdestä levystä tulee kahdeksan pientä joulutorttua.

      Poista

Lähetä kommentti