Piparkakut (munaton ja maidoton)

Lasten kanssa leipominen on jauhoista ja hauskaa, ja vielä hauskempaa se on, jos taikinaa on helppo käsitellä. Lopputulos ei ollut maailman murein, mutta kuitenkin erittäin maukas ja rapsakka. Lisäksi iloinen ja tyytyväinen pikkuleipuri (ja äiti) korvaa kaikki pikku puutteet. Sitä paitsi tämä ohje on munaton ja maidoton. Lunttasin mallia Hellapoliisilta, tosin vaihdoin kuohukerman kaurakermaksi ja säädin myös vähän mausteita. Jauhoja olisi pitänyt olla aavistus lisää, sekin on säädetty tuohon ohjeeseen.

Edit 23.11.2015 Korjasin ohjeen jauhomäärää. Olen pari kertaa käyttänyt liian vähän jauhoja, ehkäpä nyt päästään vähän tasalaatuisempaan tulokseen.

DSC_0683

Piparkakut

200 g maidotonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
1 dl kaurakermaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua pomeranssia
1/2 tl inkivääriä

9 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa


Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet, sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos taikinakulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin. Anna taikina kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä, ota muotilla pipareita ja kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia.

DSC_0667

Kommentit