Lumiukkokakku

Hiihtoloma vetelee viimeisiään, mutta talvi ei. Ainakin Helsingissä ladut ovat tällä hetkellä loistavassa kunnossa ja niitä riittää kilometrikaupalla. Suosittelen lämpimästi tutkimusretkeä lähiladulle.

Tein pari viikkoa sitten talvisen synttärikakun naapurin tytölle. Mulla oli päässä visio jostain hienosta ja ihanasta, ja itsevarmuuttakin oli jostain tupsahtanut rutkasti enemmän kuin osaamista. No, kivasti se suurin ylpeys rapisi siinä matkan varrella. Homma meinasi levitä käsiin (ja pöydälle). Pitäisi jo muistaa, että mitään virityksiä ei kokeilla muihin kuin omaan käyttöön tuleviin kakkuihin. 

Onneksi lähikauppa on aina auki ja siellä on todella hulppea valikoima mm. sokerimassoja. Ja sokerimassalla saa sitten kivasti piiloon kaikenlaista sählinkiä. Massa asettui lopulta ihan nätisti ja kakku kuulemma pysyi kasassa niin kauan kuin sitä oli tarjolla.

Tein kakkuun gluteenittoman pohjan ja täytteeksi vadelma- ja mangomousset. Tällaiseen korkeahkoon kakkuun kannattaa tehdä vähän tavallista kakkupohjaa tukevampi pohja eli sellainen, jossa on myös rasvaa. Teen pohjan usein tällä Kotivinkin ohjeella.  




Kakkupohja 19-20 cm vuokaan


3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
50 voita sulatettuna
1 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

Voitele ja jauhota (korppujauholla tai mantelijauholla) kakkuvuoka. Jos haluat korkean kakun, tee se halkaisijaltaan 19-20 cm irtopohjavuokaan. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele taikina nuolijalla tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. 
 
Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia. Älä avaa luukkua ennen tätä. Älä ihan oikeasti avaa luukkua ennen kuin 40 min on kulunut. Kokeile kypsyyttä tikulla. Laita leivinpaperi vuoan päälle, jos pinta tummuu liiaksi. Kumoa kypsä kakku jäähtymään.

Kommentit