Mustikkapiirakkapäivä

Voi että, mustikkapiirakkapäivä, mikä ihana keksintö. Mustikkapiirakkapäivää vietetään ensimmäistä kertaa 6.8. osana Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Päivä liittyy Syödään yhdessä -hankkeeseen, jonka tavoitteena on, noh, nimensä mukaisesti tuoda ihmisiä yhteen syömisen äärelle. 

Hanke on todella tarpeen, koska suomalaiset syövät yhä vähemmän yhdessä. Perheet syövät vähemmän yhdessä, mikä on ihan tosi surullista. WHO tutki asiaa vuonna 2009 ja ainakin silloin Suomi jäi peränpitäjäksi OECD-maiden vertailussa kun tarkasteltiin perheiden yhdessä syömistä. Kylässäkin käydään yhä vähemmän. Se on myös vähän harmi. 

Mutta ei lannistuta näistä ankeista tilastoista vaan ryhdytään leipomaan ja kutsutaan muutama ystävä kahville. Tai istahdetaan koko perhe yhdessä alas ja herkutellaan lämpimällä mustikkapiirakalla.

Minulle mieleisessä mustikkapiirakassa on ohut pohja ja paljon mustikoita. Sellaisen leipomisen ei tarvitse olla vaikeaa, Sikke Sumarin ohje on niin helppo, että kuka vaan onnistuu! Parasta on, että piirakka syntyy tarvittaessa ilman maitotuotteita ja kananmunia.


Helppo mustikkapiirakka

175 g voita tai margariinia
1/2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
(1 rkl kardemummaa)

6-7 dl mustikoita
3 rkl hillosokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita kuivat aineet sulaan voihin. Levitä taikina, joka on melko löysää, kostein sormin piirakkavuokaan ja täytä vuoka mustikoilla. Ripottele hillosokeri mustikoiden päälle, ravistele hiukan, että sokeri sekoittuu marjoihin. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen reunat ovat kullanruskeat. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Kommentit