Taatelikakku

Nyt palaan reilun viikon takaiseen aikomukseeni. Alkaa nimittäin olla aika leipoa taatelikakku, jos meinaa jouluna sellaisella herkutella. Iso suositus: taatelikakku pesee joulutortut ja piparitkin mennen tullen. Sitä paitsi se säilyy hyvin ja kakun voi hyvin kuskata tuliaisiksi.

Muistelen, että en lapsena halunnut edes maistaa taatelikakkua. Jotenkin se tummanpuhuva köntti ei kutsunut luokseen eikä taateli muutenkaan kiinnostanut yhtään. Sittemmin olen päässyt ennakkoluuloistani yli eikä joulua tule ilman taatelikakkua. Jos perinteinen kakkuvuoka tuntuu ankealta, kannattaa tutkia vaikka lähimarketin vuokahyllyjä tai kirjoittaa joulupukille. 

Olen tehnyt melkein aina taatelikakun samalla, hyväksi havaitulla ohjeella, jonka bongasin vuosia sitten Pirkka-taatelien pussista. Nyt halusin koko perheelle sopivaa kakkua, joten otin mallia Jonnalta Suolaa ja hunajaa -blogista. Voin vaihdoin margariiniksi ja piimän soijajugurtiksi. Samalla kakku muuttui myös vegaaneille sopivaksi. Lisäksi säädin vähän mausteita. Niin ja tein kaksinkertaisen annoksen, jotta muillekin kuin minulle riittäisi.

Taatelikakun myötä toivotan teille kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulua. Jos taatelikakku vielä kaipaa palanpainiketta, niin suosittelen tutustumaan Spotifyn listaan Sljuva Svenska Jul.

Taatelikakku
noin 8 palaa – noin 1 litran vetoiseen vuokaan (esim. pieni torvivuoka)

100 g margariinia
100 g kuivattuja taateleita
1/2 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl soijajugurttia
1 dl vaaleaa siirappia

(lisäksi voiteluun nokare margariinia ja korppujauhoja)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka, ellet käytä sellaista vuokaa, josta mikä vaan irtoaa koska vaan. 

Paloittele taatelit muutamaan osaan, laita ne ja vesi kattilaan. Kiehuta sen aikaa, että vesi haihtuu ja taatelit pehmenevät hiukan. Sekoita joukkoon margariini pieninä paloina. Soseuta sauvasekoittimella tai vaikka haarukalla, taatelisoseen ei tarvitse olla ihan sileää.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taatelisoseen joukkoon. Lisää sen jälkeen jugurtti ja siirappi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista, jottein taikinaan muodostu sitkoa. Kaada taikina vuokaan, paista alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kommentit