Eestiläinen sitruunapiirakka

Hyvää uutta vuotta! Toivottavasti jokaisella vuosi on lähtenyt mahdollisimman mukavasti liikkeelle. Minä olen ollut lomalla blogista ja touhunnut kaikenlaista muuta. En edes kasaillut mitään katsausta viime vuoteen, koska katsauksen voi hoitaa kätevästi muutamalla klikkauksella: 2015 oli hiljaisin bloggaushistoriassani. Ajasta ja inspiraatiosta on vähän pulaa, lisäksi tekniset ongelmat ärsyttävät.

Joulu meni kuitenkin mukavasti ja vuodenvaihde kanssa. Jopa herkullisesti. Täytyy nyt heti ryhdistäytyä tuon kameran kanssa. Kynnys unohtaa kamera kaappiin madaltuu kummasti, kun sen ensin jättää tarkoituksella sinne kaappiin pari kertaa.

Olin aikeissa aloittaa vuoden 2016 jutut komeasti mademuhennoksella, mutta enpäs aloitakaan. Toivun täällä edelleen vihreästä yllätyksestä. Sitruunapiirakka onneksi edistää toipumista.

Eestiläinen sitruunapiirakka
(ohje on peräisin kirjasta Safkaa - maanantaista sunnuntaihin)

150 g pehmeää voita
1/2 dl sokeria
1 kananmunankeltuainen
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita vuoan voiteluun

Täyte:
3 dl kermaviiliä
2 kananmunankeltuaista
2 dl sokeria
1/2 dl sitruunan mehua
1 luomusitruunan kuoriraaste
2 kananmunanvalkuaista
himpun verran suolaa

Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon, sekoita joukkoon sokeri ja keltuainen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa, lisää kuivat aineet voiseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun (halkaisija n. 24cm) vuoan pohjalle siten, että se nousee kolmisen senttiä reunoja pitkin.

Sekoita kermaviili, keltuainen, sokeri ja sitruunamehu kulhossa. Raasta mukaan sitruunankuori. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto lastan avulla kermaviiliseokseen ja kaada massa piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 180-asteisen uuunin alatasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte ei enää tytise holtittomasti. Anna piirakan levätä huoneenlämmmössä reilu puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit

  1. Kerrassaan herkullisen nököinen ja sopisi niin hyvin tähän meneillään olevaan mandariini, appelsiini, sitruuna -himokauteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi saanut paistua pikkusen lisää, mutta kun olen kärsimätön sitruunanhimossa niin sitten olen... Jännä juttu tuo himo muuten, ilmeisesti keho kaipaa c-vitamiinia kun sitrukset niin houkuttaa.

      Poista

Lähetä kommentti