Kerroskakku

Tein ystäväni pikkupojan ristiäisiin elämäni ensimmäisen kerroskakun. Kröhöm, näitä harjoituksia voisi tietysti järjestää muulloin kuin muiden perhejuhlissa, mutta tiettävästi homma pysyi kasassa tilaisuuden loppuun asti. Kakun päälle ystäväni oli varannut pienen koristeen ja nuo rumasti irvistävät reunat peitettiin vaaleansinisellä silkkinauhalla.



Koska kyseessä oli pienehkö kakku, en alkanut virpoa kakkujen väliin mitään tukiviritystä. Sen verran kuitenkin varmistelin, että tein perustäytekakkupohjaa tukevammat pohjat. Pelkäsin nimittäin, että yläkerta painaa alakertaa vähitellen kasaan ja täytteet ja muut pullistuvat sitten sievästi kakun välistä pihalle. 

Toinen huoli liittyi siihen, että yläkerran kosteus valuu alakerran päälle ja vetistää sokerimassan. Neuvonantajani eli google tiesi kertoa ratkaisun tähän huoleen. Leikkasin valmiista alakakusta yläkakun kokoisen (tai itse asiassa aavistuksen pienemmän) kiekon pois. Sokerimassa irtosi siistinä levynä. Tärkeää on, että kakku ja erityisesti sokerimassan alla oleva kreemi ehtii jähmettyä muutaman tunnin ennen kuin kiekko irroitetaan.

Joku fakiiri varmasti leikkaa aukon kaulittuun sokerimassaan tai marsipaaniin ja nostaa sitten levyn suit sait oikealle kohdalle. En kokeillut.



Kakkupohjan tein Sokerihelmen ohjeella ja taidanpa käyttää samaa ohjetta toistekin. Tein kuuden munan taikinan ja jaoin sen 18 cm ja 24 cm vuokaan.

2 munan suklaakakkupohja 18-20 (22-24) cm vuokaan

2 munaa (M)
1 dl sokeria
75g margariinia
85 g taloussuklaata
1,25 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata margariini ja paloittele suklaa sulamaan margariinin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sula margariini-suklaa sekä jauhot varovasti munasokerivaahtoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai puuhaarukalla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan, kopauta pohjaa kevyesti, ja tee ristiviilto taikinaan niin se kohoaa tasaisesti. Paista 175° C asteessa alatasolla n. 40 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla.

Kakun täytteenä oli tyrnihilloa ja vaniljarahkan ja kermavaahdon seosta. Sokerimassan alla oli vaniljalla maustettu voikreemi.

Voikreemi

115 g voita
250 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja tomusokeria viitisen minuuttia. Lisää joukkoon tomusokeri. Lisää tarvittaessa teelusikallinen tai kaksi kuumaa vettä.

Kommentit

  1. Mä en ole IKINÄ tehnyt kerroskakkua.. voisi toisaalta joskuskoittaa :) Ja hyvältä näyttää ensimmäiseksi ;)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oikeasti ollut kovin vaikeaa. Lähinnä mutkia tulee matkaan, jos kakkua pitää pitkään säilyttää täysin valmiina tms. Kokeilemaan vaan!

      Poista

Lähetä kommentti