Kirsikkapiiras Twin Peaksin henkeen

Jos kotimaiset mansikat ovat kesän ykkösherkku, niin ulkomaiset kirsikat ovat hyvä kakkonen, tai ainakin top viidessä. Helposti. Syön yleensä sellaisenaan enkä tärvele niitä mitenkään. Nyt kuitenkin tein poikkeuksen, koska nimipäivälahjaksi saamassani Vielä yksi pala -kirjassa (Leila Lindholm) oli niin houkutteleva ohje. Ohje ei ollut ainoa houkutteleva asia, lopputulos oli myös. Toden teolla.

Tein piirakan vähän kiireellä mökkietuliaisiksi (= kuvat ovat taas vähän kehnoja). Tai se ei kyllä taida olla tuliainen, jos itse syö eniten ja vie loput mennessään. Sanotaan mökkieväs siis. Joka tapauksessa piirakka oli oikein ihanaa. Amerikkalaiset haltsaavat nämä hedelmäiset piirakat ja Leila selvästi myös. Ohjeessa puhuttiin 24 cm vuoasta, mutta hyvin setti onnistui myös isomman (28 cm) vuoan kanssa.



Twin Peaksin kirsikkapiiras (12 palaa)

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
1 muna

Täyte:
1 1/2 litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna
1 rkl maitoa
1 rkl raakaruokosokeria

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä sekaisin. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa täyte.

Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan putsatut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta. Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen. Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hiukan toista suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta n. 24-senttisen (irtopohjaisen) piirakkavuoan päälle varovaisesti niin, että osa taikinasta menee reunojen yli. Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla.

Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi, jonka halkaisija on hieman vuoan halkaisijaa suurempi. Nosta kansi varovaisesti piiraan päälle ja nypi liitoskohta sormilla kiinni, poista ylijäävä taikina. Voit leikata ylijäävästä taikinasta lehden (tai pötkön) muotoisia paloja ja koristella kannen niillä. Lopuksi voitele kansi kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Leikkaa vielä pieniä viiltoja kanteen ja kypsennä uunin alaosassa n. 35 minuutin ajan. Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat reunat vuoasta. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Kommentit

  1. Oi, vilkuilin samoin tätä samaisen kirjan ohjetta hetki sitten. Mukva, että testasit sen hyväksi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvää. Olen jotenkin tosi paljon näiden amerikkalaistyylisten leipomusten perään.

      Poista

Lähetä kommentti