Sitruuna-marenkikakku

Erilaiset perhejuhlat ovat kohta enemmän kuin ajankohtaisia ja ihana kakku on upea päätös juhla-aterialle tai -kahvittelulle. Kakun teko-ohje näyttää äkkisältään vähän pitkältä, mutta kakku on oikeasti aika helppo tehdä. Lisäksi sen voi hyvin täyttää parikin päivää ennen juhlia ja myös kuorrutus kestää seisottamista tarvittaessa vaikka yön yli. 

Marenkia ei välttämättä tarvitse paahtaa, kuorrutus kiiltelee kauniisti ihan sellaisenaan. Ehkä kippaisin kokovalkoisen kakun koristeeksi vaikka reilummin noita mansikoita, sopivat myös makunsa puolesta hienosti kuvioon.

Kakun ohje on viime kevään Kotivinkistä (9/2013).



Sitruuna-marenkikakku

Kakkupohja:
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
50 voita sulatettuna
1 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja

Sitruunavaahtotäyte:
2 pestyä sitruunaa
2 dl sokeria
50 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
1 vaniljatanko
3 liivatetta
2 tl sitruunan mehua
4 dl kuohukermaa

Kostutus:
1,5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Marenkikuorrutus (sveitsiläinen marenki)
4 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu

Kakkupohja:
Voitele kakkuvuoka. Jos haluat korkean kakun, tee se halkaisijaltaan 19-20 cm irtopohjavuokaan. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele taikina nuolijalla tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. 

Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia. Älä avaa luukkua ennen tätä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Laita leivinpaperi vuoan päälle, jos pinta tummuu liiaksi. Kumoa kypsä kakku jäähtymään.

Sitruunavaahtotäyte:
Raasta huolellisesti pestyjen sitruunoiden kuori. Purista mehu (noin 2 dl). Laita kuoriraaste ja mehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi pieninä kuutioina, maissitärkkelys, keltuaiset ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se paksuuntuu ja kiehahtaa. Anna jäähtyä kokonaan.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksin kerroin. Laita arkit kiertämään vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta kakun alin kerros valmiiksi vuokaan ja varmista, että lisäreunat pysyvät pystyssä. 

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää kylmä sitruunatahna kermavaahdon joukkoon. Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne kattilassa tilkkaan sitruunamehua. Sekoita liivateseos ohuena nauhana sitruuna-kermatäytteen joukkoon. 

Sekoita kostutusmaito. Kostuta alin pohja maidolla. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loput täytteestä. Lisää viimeinen kakkukerros ja kostuta erityisen hyvin. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Marenkikuorrutus:
Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja sitruunamehua pyöreäpohjaisessa teräs- tai lasikulhossa vesihauteessa eli hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja vatkaa noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee lähes hopeisen kiiltävää, paksua ja notkeaa. Nosta kulho kattilan päältä ja jatka vatkaamista hetki kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy. Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta se rennosti marengilla, tai marengin voi tietysti myös pursottaa. Koristele vaikka marjoilla tai syötävillä kukillta.

Kommentit

  1. Oi tää näyttää hyvältä.

    Ja on salettiin maukkaampaa kuin mitäänsanomaton red velvet cake, jonka minä väsäsin...

    Miia

    VastaaPoista
  2. Tää oli ihanaa, jotenkin juuri minun mielen mukaista. En ole vielä syttynyt red velvet -kakulle, jotenkin se ei vedä tarpeeksi puoleensa. Tai sitten olen vaan taas jälkijunassa ja pahasti.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti