Vorschmack ja uuniperuna

Höpisin borssikeiton yhteydessä vorschmackista ja tajusin samalla, että en ole sitä täällä hehkuttanut ollenkaan. Siis voi ei. Mutta onneksi talvea on vielä jäljellä (kai??), koska vorschmack on talviruokaa ihan parhaasta päästä. Höpisin samalla jotain venäläisestä alkuperästä. Noh, vorschmackin alkuperä on ilmeisesti selvittämättä. Se oli kuitenkin marsalkka Mannerheimin lempiruokaa ja ilmeisesti hän toi aikoinaan reseptin Suomeen. Lisää arveluja vorschmackin alkuperästä voi lueskella vaikka täältä. Ja oli venäläistä alkuperää tai ei, tämä sopii kyllä kisakatsomon iltapalaksi ihan takuulla.

Valitsemani ohje ei takuulla ole juuri se oikea ja aito tai alkuperäinen, mutta tämä sopii hyvin kenen tahansa kotikokin keittiöön ja ruokapöytään kanssa. Raaka-aineet löytyvät lähikaupasta ja hommasta selviää ilman lihamyllyä. Hifistelijät eivät varmaan blogiani lue muutenkaan, mutta jos joku nyt vahingossa haluaa vorschmackin kanssa hifistellä niin mallia voi ottaa vaikka Savoylta. Minä otin kodikkaasti mallia Pirkalta. Ihan pilkun tarkasti en ohjetta noudattanut, koska tämä(kään) ei ole ollenkaan kovin tarkkaa puuhaa.

Seuraavalla kerralla saatan kokeilla Huippuhomman punajuurella ja porkkanalla höystettyä versiota, pikku juureslisä kuulostaa aika kivalta.







Ai niin. Kannattaa ehkä saman tien tehdä annos kaksinkertaisena. Vorschmackin voi hyvin pakastaa.

Vorschmack

300 g karitsan jauhelihaa
2 rkl voita
400 g naudan jauhelihaa
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 rs anjovisfileitä liemineen
1/2 tl mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl vettä

Paista lampaan jauheliha rasvassa paistinpannussa murentaen. Siirrä liha kannelliseen pataan. Ruskista naudan paistijauheliha pannussa omassa rasvassaan. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää ne lihan joukkoon. Jatka paistamista koko ajan sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Yhdistä jauhelihat pataan ja kuumenna. Hienonna anjovisfileet leikkuulaudalla ja lisää pataan. Kaada joukkoon myös anjovisliemi. Mausta pippurilla ja tomaattipyreellä ja lisää vesi. Surauta hommaa pienemmäksi sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan edes yritä ihan sileää soosia. Kuumenna pata kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin hautumaan.
Hauduta pataa parisen tuntia 150 asteisessa uunissa. Tarkista padan nestemäärä noin 20 minuutin välein ja lisää tarvittaessa 1/2 dl kuumaa vettä. Vorschmackin pitää pysyä kosteana, mutta vettä ei saa jäädä irtonaiseksi. Tarjoa vorschmack uuniperunoiden, kuutioitujen punajuurien ja maustekurkkujen sekä smetanan kanssa.
Uuniperunat tulevat kätevästi yhtä aikaa uunissa: pese, kuivaa ja pistele isot perunat. Nosta ritilälle uuniin. 150 asteessa perunoita pitää pitää ainakin tuo parisen tuntia. Voit halutessasi laittaa perunat uunin heti kun alat vorschmackin valmistamisen. Uunin lämpötila voi tällöin olla korkeampi, aluksi vaikka 225 astetta.

Kommentit

  1. Mun piti kaivella muistiani, että kerran olisin syönyt eräässä perinteikkäässä anniskeluravintolassa tätä ruokaa. Koska harrastan ohjeitteisi apinointia, syönemme tätä viikonloppuna ellei karitsalootavillitys ole tyhjentänyt kauppoja jauhelihasta =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo anna mennä, apinoitavaksi oli tääkin tarkoitettu. On kyllä hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti