Ranskalainen appelsiinitorttu

Tein viime talvena ranskalaista sitruunatorttua ja kaveri vinkkasi tehneensä samaa joskus aikoinaan Ranskassa appelsiineista. Kokeilin sitä heti silloin jo ja nyt sitten uudestaan. Appelsiineista tulee kummasti aurinkoa keittiöön ja herkullinen piirakka hyvän kahvin kanssa piristää varmasti. Sikäli mikäli joku kaipaa piristystä?! Tosin nythän tuli ainakin vähän valoa lisää lumen muodossa ja ensi viikolle lupailtiin latujakin tänne pääkaupunkiseudulle.

En ole tehnyt mitään kevennyslupauksia uuden vuoden tai tammikuun kunniaksi. Ei ole mun juttu. Sokerin vähentäminen voisi toki olla paikallaan, mutta ehkä sitten joskus. Aikaisintaan sitten kun piirakan rippeet on selvitetty. Tosin kohta on Runebergin päivä. Ja ystävänpäivä, laskiainen, vohvelipäivä ja pääsiäinen.




Ranskalainen appelsiinitorttu

Pohja:
150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja

Vaahdota notkistettu voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää ⅔ jauhoista nopeasti sekoittaen. Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän. Taputtele taikina tasaiseksi kakuksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina ja laita taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Anna taikinan vielä jäähtyä n. 20 minuuttia jääkaapissa. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia 160 asteessa uunin alatasolla. Valmista täyte pohjan paistuessa.

Täyte:
3 appelsiinia
2 rkl sitruunamehua
4 munaa
200 (300) g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa

Pese appelsiinit huolella. Raasta kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita kuoriraaste, mehut ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30-40 min, kunnes täyte on hyytynyt. Koristele tomusokerilla.

Kommentit

Lähetä kommentti