Luukku 4: Kylmäsavulohileipäset, vuohenjuustomacaronit ja prosciuttoon kääräistyä persimonia

Ihan alkuun arvontavoitto-onnittelut Sayalle, onnea onnea! Lähetin äsken sinulle viestin, joten kurkkaappa meilisi ja toimita postiosoitteesi minulle mahdollisimman pian.

Tässä tulee nyt pieni mutta todella herkullinen ja aika sievä setti glögin kyytipojaksi tai vaikka itsenäisyyspäivän illanistujaisiin. Glögin sijaan myös kylmä kuohuviini sopii näiden kanssa aivan takuulla. 

Macaronit suolaisella täytteellä kuulostaa ehkä oudolta, mutta jos piparit ja homejuusto maistuu niin kyllä nämäkin. Macaronit voi ja kannattaakin valmistella hyvissä ajoin etukäteen. Samoin kylmäsavulohileipäset voi tehdä muutamia (no, useita) tunteja ennen tarjoilua. Tein prosciutto-persimonpaloja vasta viime tipassa, mutta myös tähteeksi jääneet ja jääkaapissa seisseet maistuivat oikein hyviltä.

Macaronit saivat tuollaisen vähän krouvin ulkoasun ja aavistuksen marjaisen maun karpalosta. Eli korvasin 3 rkl jauhetusta mantelista karpalojauheella. Muuten noudatin tätä hyväksi havaitsemaani ohjetta. Täytteenä on pehmeää vuohenjuustoa. Yhdestä vuohenjuustopurkista riittää parinkymmenen macaronkuoren täytteeksi. Riippuu tietysti melkoisesti annostelusta.

Kylmäsavulohileipäset 
(noin 20 kpl)

1 pieni punasipuli
100 g piparjuurituorejuustoa (naturel-, valkosipuli- tai ruohosipulituorejuusto käy myös)
150 g kylmäsavulohta
tilliä
loraus sitruunamehua
muutama kierros mustapippuria myllystä
ruissipsejä

Kuori ja hienonna sipuli terävällä veitsellä. Silppua myös lohi mahdollisimman pieneksi (jätä muutama viipale koristeita varten). Silppua tilli. Sekoita tuorejuusto, sipulisilppu, lohi, tilli, sitruunamehu ja mustapippuri tasaiseksi tahnaksi. Lusikoi täytettä ruissipseille. Koristele pikkuruisilla lohiruusuilla.




Prosciuttoon kääräistyä persimonia, 16 kpl
(Ohje HS)

2 persimonia
ripaus kanelia
8 viipaletta prosciuttoa
(8 oksaa rosmariinia)
2-3 rkl hunajaa

Paistamiseen:
Voita

Pese persimonit huolellisesti kuumalla vedellä. Leikkaa kahdeksaksi lohkoksi. Poista kannat. Ripauta persimoneille hieman kanelia. Leikkaa prosciuttoviipaleet pituussuuntaan puoliksi. Kääräise viipale prosciuttoa persimonlohkon ympärille. Halkaise rosmariinin oksa ja kiinnitä rullat rosmariinilla. Kuten kuvasta näkyy, minä vähän oikaisin tässä kohtaa.

Kuumenna voinokare pannulla. Nosta pannulle persimonit ja paista, kunnes prosciutto on kauniin kullanruskea ja rapeahko. Valuta päälle hunajaa ja nosta tarjoilulautaselle.

Kommentit