Luukku 17: Taatelikakku

Perustaatelikakku kuulostaa kaikkien hienojen ja eksoottisten leivonnaisten seassa ehkä aavistuksen tylsältä, mutta takaan, että tämä on todella hyvää ja onnistuu aina. Paitsi jos ei tunge taikinaa aivan liian pieneen vuokaan... eikä silloinkaan kakun maussa tai rakenteessa ole mitään toivomisen varaa, mutta uunissa vaan on kauhea siivo ja leipuria ärsyttää hirveästi.

Taatelikakku on kiitollinen leivottava, koska sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kakku säilyy jääkaapissa ainakin pari viikkoa ja huoneenlämmössäkin reilun viikon verran. Tai sitten ei. Minä en koskaan malta odottaa yhtään, mikä on vähän harmi, koska kakku on selvästi herkullisempaa kunhan se ensin tekeytyy muutaman päivän. Joidenkin lähteiden mukaan kakku on parhaimmillaan viikon vanhana ja nythän jouluun on enää viikko.

Olen tosi laiska tekemään mitään muita perinteisiä kahvikakkuja, mutta tätä teen kovalla touhulla joka joulu. Näemmä joka toinen vuosi unohdan, että vuokani on liian pieni ja siivoan sitten sitä uunia. Nyt hommasin kyllä lopulta uuden vuoan. En aio enää koskaan syödä siivota taatelikakkua uunin pohjalta.

Viime vuonna lipsahdin kaidalta taatelikakkupolulta tekemään Kentuckyn kakkua, joka sekin on oikein ihanaa, vähän suuritöisempää ja makeampaa vain. 

Ohje on Pirkalta, se on kätevästi kirjoitettu myös taatelipussin kylkeen.

Taatelikakku

1 ps (200 g) pehmeitä taateleita
2 dl vettä
200 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl kermaviiliä
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Voitele ja korppujauhota 1,8 litran rengasvuoka. Pilko taatelit kattilaan ja keitä veden kanssa pehmeiksi. Soseuta taatelit halutessasi sauvasekoittimella. Sulata rasva taateleiden joukkoon. Anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä muna-sokerivaahto ja jäähtynyt taateliseos varovasti sekoittaen. Lisää kermaviili. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina vuokaan (täytä korkeintaa 2/3 vuoasta) ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Muokattu 8.1.2014: Tuo kaunis väri ja paistopinta syntyy silikonisessa kakkuvuuassa. Sipaisin vuokaan ennen ensimmäistä käyttöä hieman öljyä, saatanpa varmistella ja sipaista öljyä seuraavallakin kerralla. Olen tehnyt kakkua myös pinnoitetussa vuuassa voin ja korppujauhojen kera, lopputulos on ihan ok, mutta ei ollenkaan yhtä nätti.

Kommentit

Lähetä kommentti