Bahama Mama Banana Rum Cake

Olisiko tämäkin sellainen rakas lapsi, jolla on monta nimeä? Vähän toisella tavalla tosin kuin yleensä. Nimestä jäi onneksi joitakin osia mieleeni ja google tiesi loput. Nyt hypätään Uuden Englannin makumaailmasta ja maisemista pitkä loikka etelään Karibialle asti.

Sain maistaa tätä ihanan täyteläistä kakkua naapurissa ja jäin heti koukkuun. Kakku on monella tavalla juuri nyt ajankohtainen. Ensinnäkin voisin hyvin kuvitella tekeväni (ja tietty saavani kanssa) joulutervehdykseksi tällaisen: se on riittävän mausteinen ja jouluinen olematta mikään perinteinen joululeivonnainen. Se säilyy hyvin, sen voi tarvittaessa pakastaa ja sitten sen voi ottaa esille kun talvi on kylmimmillään. Ja kyllähän tätä voi tehdä ihan itsellekin loppusyksyn, joulunajan ja talven herkuksi.

Toiseksi, nyt marraskuun alussa vietetään Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista hävikkiviikkoa. Sen tavoitteena on vähentää roskiin päätyvää ruokaa, ja mikä olisikaan ihanampi tapa käyttää ylikypsät banaanit ja kaapin perukoilla lojuvat rommin jämät kuin täyteläinen ja mehukas kakku?

Hävikkiviikko nostaa esille tärkeän asian: suomalaiset tärväävät roskiin 23 kiloa ruokaa henkeä kohti vuodessa. Se tekee vähän vajaan kaksi kiloa kuussa per naama/suu. Haaskuu kuormittaa ympäristöä ja kukkaroa: nelihenkinen perhe tuppaa tavallaan roskiin viisisataa euroa vuodessa. Siis viisisataa euroa!! Ja ympäristövaikutus siihen päälle. Voi murhe.

Tämä banaanikakku ei taida olla ratkaisu hävikkiongelmaan kovin usein, mutta kyllä sitä kannattaa kokeilla. Lisää vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy muun muassa täällä. Saatanpa minäkin kirjata aiheesta vielä pari ajatusta tässä viikon mittaan.

Kakkuohjetta lunttasin vähän sieltä sun täältä, pääasiassa täältä. Pikkusen sovelsin noita amerikkalaisten mittoja oman mieleni mukaiseksi.



Bahama Mama Banana Rum Cake 


3,5 dl pekaanipähkinöitä
350 g voita
4,5 dl sokeria
2,5 dl tummaa sokeria, esim. fariinisokeria
5 kananmunaa
3 ylikypsää banaania
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa rommia
reilu 7 dl vehnäjauhoja (7,1 dl :o) )
1 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
3/4 dl kermaviiliä

Kostutusliemi:
100 g voita
0,5 dl vettä
reilu 1 dl sokeria
reilu 1 dl tummaa rommia

Rouhi pähkinöitä veitsellä ja paahda rouhetta varovasti muutama minuutti kuumalla pannulla. Voitele iso kakkuvuoka (2,2 l) tai kaksi pientä. Ripottele pähkinät vuoan pohjalle. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, välillä seosta huolellisesti vatkaten. 

Soseuta banaanit haarukalla ja lisää joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri ja rommi. Sekoita jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää varovasti käännellen vaahdon joukkoon. Lisää myös kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada (tai lusikoi) taikina vuokaan ja tasoita pinta varovasti. Paista 200 asteen alaosassa 60-80 minuuttia. Tämä epämääräinen aika siksi, että isossa vuoassa tarvitaan tuo 80 minuuttia ja pienessäkin vähintään tuo 60 minuuttia. Kannattaa kokeilla kypsyyttä tikulla. Kun siihen ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Valmista kakun paistuessa kostutusliemi. Sulata voi ja sokeri kattilassa. Lisää vesi. Anna kiehua kymmenisen minuuttia ja lisää rommi. Kuumenna varovasti. Anna kiehua vain jos haluat, että alkoholi haihtuu.

Anna valmiin kakun jäähtyä hetki (10-15 minuuttia). Töki siihen sitten pieniä reikiä vaikka cocktailtikulla. Lusikoi noin puolet rommiliemestä kakun päälle. Kumoa sen jälkeen kakku varovasti vadille ja töki siihen taas vähän reikiä. Lusikoi loppu liemestä kakulle ja anna sen vetäytyä ja jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua. Kakku on parhaimmillaan vasta päivän tai kaksi tekeydyttyään.




Kommentit