Juustoinen purjo-perunasosekeitto

Purjo-perunasosekeitto on yksi niistä herkkuruuista, joita söin joskus aivan liian usein ja kyllästyin sitten totaalisesti. Vihdoin, usean vuoden (mies väittää, että ainakin hänen kuvioissaoloaika) jälkeen ostin purjoa ihan varta vasten. Pastanjauhajien innoittamana livautin kattilaan reilusti valkosipulia, lorauksen soijakastiketta ja ripauksen timjamia. Sulatejuustoon ihastuneen mieheni innoittamana lisäsin keittoon vielä reilusti sulatejuustoa. 

Naperot ovat alunperin suhtautuneet melkoisen varautuneesti sosekeittoihin. Sitten kun keksin nimittää niitä arvauskeitoiksi, sosekeitot ovat alkaneet maistua. Eli kuten kukkakaalikeiton kanssa tehtiin: molemmat maistelevat keittojaan ja arvailevat, mitä siihen on laitettu.



Juustoinen purjo-perunasosekeitto

4 rkl öljyä
1 iso purjo
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
n. 1 litra vettä
6-8 perunaa
2 kasvisliemikuutiota (tai vastaava määrä fondia)
vajaa 1 tl timjamia
2-3 rkl soijakastiketta
0,5-1 pkt sulatejuustoa

Kuullota pilkotut purjo, sipuli ja valkosipuli kattilassa kuumassa öljyssä. Lisää kuoritut paloitellut perunat kattilaan ja kaada vettä joukkoon kunnes perunat peittyvät. Lisää liemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua kunnes perunat ovat varmasti kypsiä. Lisää juusto kuutioina. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Kiehauta. Koristele keiton pinta timjamilla.

Kommentit