Mustikkamurupiirakka (munaton ja maidoton)

Tämän vuoden mustikkasato on aikaisessa, joten nyt kaikki metsään ahertamaan. Hopi hopi. Jos kuitenkin on niin, että kuuma metsä, hirvikärpäset, paarmat, hyttyset ja nallekarhut eivät kiinnosta, tori on ihan hyvä vaihtoehto. Minä löysin pakastimesta vielä viime kauden mustikoita ja leivoin niistä koko perheelle passaavan piirakan. Se ei missään tapauksessa vedä vertoja suosikilleni, mutta ollakseen munaton ja maidoton, on se oikein kelvollinen. Tämä on parhaimmillaan tuoreena, seisottaminen ei mitenkään paranna menoa. Ohje  löytyi täältä. Ensi kerralla taidan sekoittaa mukaan pikkusen no egg -nimistä munan korvikejauhetta. Se osoittautui aika kivaksi lettutaikinan teossa.

Piirakan kaveriksi keittelin vaniljakastiketta, pikkusisko sai omaa kaurapohjaista soosia. Oatlylla on ihan siedettävä vaniljakastike, jota näyttäisi olevan hyllyssä vähän pienemmissäkin ruokakaupoissa. 


Mustikkamurupiirakka


Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
2½ dl kauramaitoa (vettä/omenamehua)

Täyte:
reilu ½ l mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria

Muruseos:
50 g  maidotonta margariinia
1½ dl kaurahiutaleita
3/4 dl sokeria

Aloita valmistamalla muruseos. Sekoita margariinin joukkoon kaurahiutaleet ja sokeri. Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää joukkoon öljy ja vesi ja sekoita taikina nopeasti juuri ja juuri sekaisin. Levitä taikina piirakkavuokaan. Levitä päälle marjat (joihin on sekoitettu perunajauhot ja sokeri, varsinkin jos marjat tulevat pakastimesta). Marjat saavat lähes peittää koko taikinan. Ripottele pintaan muruseos ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia.



Vaniljakastike

5 dl maitoa
1 keltuainen
1,5 rkl peruna- tai maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Jos käytät perunajauhoja, anna kiehahtaa. Jos käytät maissitärkkelystä, anna kiehua kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen. Joillakin kuulemma homma sakkaa, jos käytössä on keltuaista ja maissitärkkelystä yhtä aikaa. Minulla ei toistaiseksi ole käynyt niin.

Kommentit

  1. Taisin tehdä tällä ohjeella alkukesästä raparperipiirakkaa ja oli tosiaankin tosi hyvää ollakseen munaton ja maidoton.

    Mustikkapiirakkaakin oli tarkoitus tehdä, kun joku toi ihania mustikoita. Kiitos! Mustikat on jo syöty, onneksi jäi ihana astia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje täytyy kyllä pitää mielessä, on oikein kiva, tulisi varmaan hyvä omenastakin. Ei kestä, ilo oli kyllä meidän puolella!

      Poista

Lähetä kommentti