Vanha kunnon lihapiirakka

Minun piti olla tänään iltapäivällä tuolla keskuspuiston suunnalla urheilullisissa toimissa noin viidentoistatuhannen muun kanssa, mutta enpä ollut. Olin kotona. Kismittää, mutta ei voi mitään. Halusin kuitenkin edes hyvää after run -ruokaa ja mukillisen olutta. Pääsin vappuna voitaikinan makuun, joten sillä mentiin nytkin. Pohjan ohje on kirjasta Kotiruoka, täytteen sovelsin omasta päästäni.

Tein kasari-lihapiirakan etukäteen paistoa vaille valmiiksi, koska olimme lapsiparkkina erään urheilullisemman perheen jälkikasvulle. En siis ehtinyt paljon kohtaloani voivotella: iltapäivä kului 4-, 3-, 2-, 1- ja 0-vuotiaiden lasten kanssa leikkiessä.

Lihapiirakka (pellillinen)

Pohja:
300 g voita
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 3/4 dl vettä

Täyte:
2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
700 g jauhelihaa
loraus öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria 
1 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
n. 4 dl keitettyä täysjyväriisiä (1,5 dl raakaa)
3 dl kermaa (tai ruokakermaa, ranskankermaa, tuorejuustoa tms.)
2 kananmunaa

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Suosittelen tämän tekemiseen monitoimikonetta ja sen leikkuuterää apuna käyttäen. Taikina on muutamassa minuutissa valmista. Painele taikina suorakaiteen muotoiseksi kakuksi ja anna jähmettyä kylmässä. Valmista sillä aikaa täyte. Ruskista jauheliha ja sipulit lorauksessa öljyä. Mausta. Sekoita jauheliha ja riisi. Lisää kerma ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen saa olla suurempi kuin toinen. Kaaviloi isompi taikinapala pellin kokoiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Kippaa täyte levylle ja levitä se tasaisesti niin, että taikinaa jää vajaa viisi senttiä näkyviin joka puolelta. Kaaviloin nyt lopputaikina levyksi ja nosta levy kanneksi täytteen päälle. Voitele kannen reunat vedellä ja käännä pohjan reunat kannen päälle. Sulje haarukalla painellen. Pistele kanteen haarukalla muutama reikä. Voitele munalla. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit