Kaksivuotissynttärit

Päädyin aasialaishenkiseen synttäriruokaan muutamasta itsekkäästä syystä: tykkään tosi paljon, lapset tykkäävät ja mieskin tykkää. Lisäksi se sopii kaikille eli myös edelleen melkoisen allergiselle pikkusiskolle. Makumaailma on mieto ja raikas, ja ainakin meidän lapset ovat olleet innoissaan kesäkääryleistä, vermisellisalaatista ja sushista. Lisäksi ruoka on todella kaunista.

Mummo tuli talkooväeksi rullailemaan kääryleitä: riisipaperin sisälle kääräistiin possua tai kalakastikkeella maustettua munakasta (olisin voinut maustaa molempia vielä reippaammin), kurkkua, porkkanaa, salaattia, avokadoa sekä thai-basilikaa, minttua ja korianteria. Nämä kolme viimeksi mainittua yrttiä muodostavat tosi hienon makuyhdistelmän, suosituksen bongasin Kauhaa ja rakkautta -blogista. Nuudelisalaattia tein samalla ohjeella kuin ennenkin. Söin samaista salaattia tänään lounaaksi ja olisinpa tajunnut höystää salaattia suolapähkinöillä. Lisätkää te muut pähkinöitä, sopivat varmasti. Sushin tekemisen ulkoistin kokonaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Pöytään nostin myös ihan tavallista leipää ja ison kulhon hedelmiä: meloneja, ananasta, kiiviä ja pitahayaa. Jossain vaiheessa mietin, että ihan kuin jotain olisi unohtunut. Ja oli kanssa. Krupukit (vai mitä ne katkarapusnacksit nyt onkaan) jäivät kaappiin. Höh.










 

Vietnamilaiset kesärullat


riisipaperia
riisinuudeleita (vermiselliä, niitä ohuen ohuita)
porkkanaa
kurkkua
avokadoa
kevätsipulia
katkarapuja, tofua, lohta, munakasta tms.
vahvanmakuista salaattia (esim. paksoi, romaine, sydänsalaatti)
korianteria, minttua, thaibasilikaa ja muita sopivia yrttejä

Kastikkeeksi: soijakastiketta, sweet chili -kastiketta tai maapähkinävoikastiketta (ohje alla)

Leikkaa salaatit ja muut kasvikset ohuiksi suikaleiksi. Mausta halutessasi katkarapuja esim. chilillä, limellä, valkosipulilla ja korianterilla. Valmista nuudelit pitämällä niitä kuumassa vedessä kolmisen minuuttia. Laita isoon kulhoon (tai kahteen) lämmintä vettä ja upota riisipaperi veteen. Nosta pehmennyt paperi vedestä isolle lautaselle. Oikean pehmeyden oppii nopeasti, viimeistään kolmannen rullan kohdalla. Aseta täytteet paperin alaosaan, ei kuitenkaan ihan reunalle (Eevan blogissa on hyviä kuvia). Käännä alareuna täytteiden päälle. Käännä sitten reunat sisäänpäin ja rullaa napakaksi rullaksi. Dippailua helpottaa, että paketti on suhteellisen tiukka. Koristele esim. korianterilla.

Herkuttele dippaamalla erilaisiin kastikkeisiin. Mm. tämä maapähkinävoikastike oli todella hyvää!

Maapähkinävoikastike
4 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
2 rkl hoi sin -kastiketta
n. 2 rkl sokeria (riippuen hoi sin -kastikkeen makeudesta)
1 dl vettä
Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

Ai niin. Rullia ei sitten kannata kasata päällekäin, koska ne tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. Nämä ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta minun mielestä yön yli odottaminen ei ole suurta syntiä.


Itämainen vermiselli-katkarapusalaatti (ohje Kokit ja potit)

(2-3 annosta)

Kastike:
1 1/2 tl vihreää currytahnaa
3 rkl limetin mehua
3 rkl thaimaalaista kalakastiketta
3 rkl seesamiöljyä (käytin 1 rkl seesamiöljyä ja 2 rkl rypsiöljyä)
1/2 tl sokeria (tarvittaessa)

Salaattiainekset:
100g vermiselliä eli aivan ohutta riisinuudelia
n. 200g katkarapuja
1 paprika
pätkä kurkkua
1 avokado
1/2-1 punainen (mieto) chili
1-2 kourallista korianteria tai sileälehtistä persiljaa

Tee kastike sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset. Jätä se odottamaan. Huuhdo ja pilko paprika, chili ja kurkku, kuori ja siivuta avokado. Chilistä voit halutessasi poistaa siemenkiinnikkeet ja siemenet. Sulata katkaravut. Pilko tai revi korianteri/persilja.
Keitä vesi vermiselliä varten. Ohuen ohuet riisinuudelit tarvitsevat vain hetken lämmittelyä kuumassa vedessä. Tarkista oikea aikamäärä paketista. Kun vermisellit ovat pehmenneet, valuta ne huolella. Pätki saksilla muutamaan otteeseen, jotta pitkistä huituloista tulee helpommin syötäviä ja sekoittuvia.
Laita nuudelit kulhoon ja sekoita niihin noin 1/3 kastiketta. Lisää muut ainekset, sekoita halutessasi. Lusikoi päälle kastiketta mahdollisimman tasaisesti. Voit jättää hieman (esim. 1/3) kastiketta pöydässä lisättäväksi syöjien oman maun mukaan.

Juomapuolesta sen verran, että tuo kuvissa vilkkuva Kungfu Girl -riesling sopi tähän settiin aivan erinomaisesti. Pikkuväki sai omenamehua.

Kommentit

  1. :o) No kiitos. Vähän mietin tuota menua, mutta kyllä se näytti tekevän kauppansa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti