Manteliset aleksanterinleivokset

Naistenpäivän kahvipöytään sopii hempeä klassikkoleivos, vaikka nimi ei kovin naisellinen olekaan. Tein syksyllä valkoisia aleksanterinleivoksia omenatäytteellä ja muistelin silloin mantelisempaa ohjetta. Nyt kokeiltu mantelitäyte oli kyllä minulle mieleen, näistä tuli edeltäjiään mehevämpiä. Mansikkatomusokerista tehty kuorrute sen sijaan jää ensi kerralla väliin. Jotenkin keinotekoisen oloinen mansikka-aromi ei tähän passannut. Värikin on vähän turhan räikeä.

Alla oleva ohje on luntattu Maku-lehden sivulta. Jos tiedossa on pienemmät kalaasit, ohje kannattaa puolittaa. Puolikkaan annoksen käsittelykin on sitten paljon helpompaa. Pellin kokoisen pehmeän ja ohuen taikinalevyn kippaaminen toisen päälle kysyi nimittäin melkoisesti sorminäppäryyttä ja siviilirohkeutta. Tällä kertaa jälkimmäistä oli ensimmäistä enemmän, mutta uuni lopulta tasoitti suurimmat vekit. Onnistuin kyllä vielä loihtimaan uusia, kun tössin kuorrutteen kanssa.

Hyvää naistenpäivää ja aurinkoista viikonloppua!



Aleksanterinleivokset

Pohja:
500 g voita
2,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 keltuaista
10 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 valkuaista
2 rkl sokeria
150 g mantelijauhetta

300 g omena- tai vadelmamarmeladia

Päälle:
300 g tomusokeria
0,5-1 dl vettä (tai sitruunamehua tai sekä että)
pari tippaa punaista elintarvikeväriä

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää mukaan sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat palat leivinpaperilla ohueksi (noin 30x35 cm) levyksi. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon mantelijauhe. Nosta toinen taikinalevy pellille. Levitä levyn päälle ensin paistonkestävä marmeladi ja sitten mantelitahna. Kumoa toinen kaulittu taikinalevy päälle ja poista leivinpaperi. (Älä huolestu vaikka levy vähän repeää. Paikkaa pahimmat repeämät ja kiepauta paiston jälkeen leivonnainen ylösalaisin toisen pellin avulla.) Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja kaada jäähtyneen taikinalevyn päälle. Anna kuorrutteen kovettua ja leikkaa levy neliöiksi.

Kommentit

  1. Maija, adding the marzipan to the filling sounds like a wonderful idea - never thought of it myself!!

    Here's my version: http://nami-nami.blogspot.com/2012/02/estonian-recipes-alexander-cake.html (added your recipe link at the end!)

    VastaaPoista
  2. Oh thanks for leaving a comment and thanks for linking me:o) The almond is so good in this!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti