(Isännän) Lihapullat

Meillä on kokkailupuuhat pääsääntöisesti jaettu siten, että mieheni hoitaa aamupalat kaikille (jep, minunkin paikalla odottaa joka aamu "tilaukseni" mukainen voikkari, puuro tai jugurtti:o) ja minä kokkaan muut ateriat. Minä, entinen aamuvirkku, käynnistyn tällä hetkellä aamuisin hieman hitaasti... Välillä isäntä hoitaa muutkin kokkailut ja tämä setti onkin lähes kokonaan hänen aikaansaannosta. Annos taisi olla ohjetta pienempi, koska pakastimeen ei jäänyt yhtään. Ohje on täältä, tosin kokki taisi lisätä taikinaan myös kuullotettua sipulia. Nämä olivat tosi tosi hyviä.

Tuon ruskean kastikkeen kanssa vähän avitin, ja paljastan nyt junttiuteni: tykkään ruskeasta kastikkeesta. Kuvassa myös nokare puolukkahilloa, jota ruotsalaiset _aina_ syövät lihapullien kanssa.


Lihapyörykät

2 kg jauhelihaa
3 kananmunaa
1,5 dl kermaa
1,5 dl korppujauhoa
5 rkl vasikkafondia
suolaa ja pippuria
(pari sipulia pieneksi pilkottuna ja öljyssä/voissa kuullotettuna)

Sekoita kerma, korppujauhot ja mausteet. Anna turvota viitisen minuuttia. Lisää kananmunat, sipuli vähän jäähtyneenä ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi. (Tässä välissä voi paistaa pienen koepullan pienellä paistinpannulla ja lisätä tarvittaessa mausteita.) Pyörittele taikina lihapulliksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia.

Ai niin. Se ruskeakastike. Teen sen suurinpiirtein näin: pari rkl voita sulatetaan kattilassa, lisätään pari rkl vehnäjauhoja, sekoitetaan ja annetaan ruskistua samalla sekoitellen. Lisätään vettä (yhteensä noin 5 dl) pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Sitten lisätään vielä puolikas lihaliemikuutio ja tarvittaessa lisää suolaa/soijakastiketta/sinappia tai vaikka tomaattipyrettä, vähän kastikkeen tarkoituksesta riippuen. Annetaan kiehua 5-10 minuuttia.

Kommentit