Pehmeä puolukkakakku ja kinuskikastike

Etsiskelin ja tuumailin vähän aikaa jotain hyvää ja helppoa puolukkaleivonnaista, mutta pikaisella googlaamisella en löytänyt mitään mieleistä. Tokihan puolukat sopivat siihen vähän paranneltuun mamman marjapiirakkaan (joka löytyy täältä), mutta halusin tällä kertaa kokeilla jotain muuta. En kuitenkaan halunnut tehdä mitään mutkikasta, koska aikaa oli tasan pikkuapulaisen päiväunien verran.

Mieleeni palasi kerta toisensa jälkeen äitini tekemä helppo, herkullinen ja pehmeä puolukkakakku, ja päädyin siis hankkimaan "puhelinreseptin." Äitini tekee tätä aina aika ajoin ja suosio on joka kerta taattu. Enkä ihmettele yhtään. Sen verran jalostin ohjetta, että lorautin kakun päälle vähän vaaleaa kinuskikastiketta. Että ei vaan olisi puolukat liian happamia... Myös tomusokeri käy koristeeksi oikein hyvin.


Pehmeä puolukkakakku

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl sulatettua voita
1 dl kermaa

Päälle: puolukoita

Vuuan voiteluun voita ja jauhottamiseen korppujauhoja, kauraleseitä tai kookoshiutaleita.

Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele jauhoseos muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää voi ja kerma. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun (irtopohja)vuokaan. Ripottele päälle jäiset puolukat. Paista 175 asteisessa uunissa (alatasolla) noin 35 minuuttia. Ripottele jäähtyneen kakun päälle tomusokeria tai valuta vähän kinuskikastiketta.

Vaalea kinuskikastike

1 dl kermaa
1 dl sokeria

Kuumenna kerma ja sokeri pienessä kattilassa. Keitä 5-10 minuuttia (keittoaika riippuu kattilasta ja levyn kuumuudesta). Anna jäähtyä. 

Tummempi ja aromikkaampi, "perinteinen" kinuskikastike syntyy kun tavallisen sokerin sijaan käytetään fariinisokeri. 

Kommentit

  1. Ihanan helppo ohje, täydellinen tällaiseen "ollaan-sisällä-kipeinä-päivään". Tattis tästä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi näppärä kakku, ja bonuksena sitä voi syödä vaikka heti leivontapäivänä. En millään jaksa ikinä odottaa mitään "anna maustua pari päivää jääkaapissa...-juttuja." Pikaista paranemista!

      Poista

Lähetä kommentti