Rotinaviemisinä kantarellipiirakka

Minua ja perhettäni muistettiin aikanaan runsain rotinoin tyttöjen synnyttyä. Nyt olen iloinen kun voin laittaa "vahingon" kiertämään, tätä hupia onkin tiedossa tässä syksyn mittaan vielä pariin otteeseen. Kutsuin itsemme kylään kurkistamaan ystäväperheen uutta tulokasta ja tein syksyistä iltapalaa viemisiksi. Koriin pakkasiin kantarelli-pekonipiirakan lisäksi salaattia ja omenamehua sekä jälkkäriksi omenoista tehdyn tarte tatin -tortun (no oli siellä korissa pari vaippaakin ja muuta vauvatarviketta). Vauvelille olin jo heti tuoreeltaan kiikuttanut pöllön. Kantarelli-pekonipiirakan ohje tulee tässä, omenaherkkuihin palaan myöhemmin.

Ai niin. Olihan korin pohjalla myös rasiallinen siskonmakkarakastiketta. Sen rouva sai panna pakastimeen odottamaan sellaista päivää, kun jotain pitäisi syödä, mutta mitään ei ehdi/viitsi/jaksa/pysty tekemään.


Kantarelli-pekonipiirakka

Pohja:
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2-3 rkl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot sekaisin tasaiseksi muruseokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina litteäksi kakuksi ja laita jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. Kaulitse sen jälkeen taikinasta piirakkavuuan kokoinen kiekko ja nosta taikina vuokaan. Painele sitä myös vuuan reunoille.

Täyte:
litra kantarelleja
1 paketti pekonikuutioita (tai kaksi, jos on nälkäistä väkeä)
1 punasipuli
3 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
mustapippuria
2 dl juustoraastetta
koristeeksi tuoreita yrttejä, esim. lehtipersiljaa

Lisää puhdistetut sienet ja pekoni kylmälle pannulle. Kuumenna ja sekoittele välillä. Lisää sipuli. Anna kypsyä pannulla kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Sekoita kerma ja munat keskenään. Kaada piirakkatäytteen päälle ja paista 200 asteisessa uunin alatasolla puolisen tuntia. Tarjoa lämpimänä vihreän salaatin kanssa.




Kommentit

  1. Kyllä noilla viemisillä varustautuneet yllätysvieraat otettiin varmasti lämpimästi vastaan ! Ihana yllätys pientä tulokasta hoitavalle äidille, kun vieras tuo valmiit herkut mukanaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei olisi kyllä edes kanttia mennä katsomaan ihan pikkuista vauvaa, ellei olisi omat eväät mukana. Ja siis niin, että niitä riittäisi koko porukalle ja vaikka pakastimeen asti.

      Poista
  2. Niin otettiin, ihanaa Maija, kiitos! Tuhosin kanttarellipiirakan ja tarte tatinin loput yön pimeinä tunteina ja ne olivat ihania! Omppumehukin on juotu, joten tuomiset tekivät kauppansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä. Tulemme toivottavasti pian uudestaan.

      Poista
  3. Oi voi, onneksi rakas mieheni ei (luultavasti) lue näitä. Olisi tuossa siskonmakkarakastikekohdassa ensin mulkaissut meikäläistä ja sitten jo soittanut teille ja kutsunut kylään omin eväin:) Juuri aamulla keskusteltiin siskonmakkaroista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvänen aika, eikö teillä sitten herkutella siskonmakkaroilla? ;o) Suosittelen kokeilemaan, aloita vaikka tästä kastikkeesta, ei mitään ruskeenharmaata vehnäjauhosoossia. Keitä kaveriksi fettucinea. Mä olin aikaisemmin tosi ennakkoluuloinen, meillä ei lapsenakaan syöty siskonmakkaroita, vaikka kaikkea muuta hassua syötiinkin. Tai lähetä se isäntä tänne pyöräretkelle, tai voidaan me tulla eväiden kanssakin joskus...

      Poista
    2. Meillä syötiin lapsena siskonmakkarakeittoa, sieltä kai trauma onkin jäänyt:D Nykyään meillä syödään siskonmakkararuokia vain silloin, kun anoppi tulee kylään ja tekee perinneherkut itse. Minä puolestani passaan ne pallerot edelleen...

      Poista
    3. Vinkkaa anopille toi tomaattinen soosi ja jätä sä pallerot muille (onnekkaille), toi kastike on ihan jees pastan kanssa muutenkin. Päälle reilusti parmesania. Mmm. Taas tulee nälkä.

      Poista

Lähetä kommentti